Quedlinburg
(spreek uit: Kweetlinboerg) De mooiste vakwerkstad van Duitsland!
In deze, aan de noordrand van de Harz gelegen, voormalig Oost-Duitse stad, zijn meer dan 2000 vakwerkhuizen te vinden over een geschiedenis van meer dan 1000 jr. Alle verschillende stijlperiodes zijn er te vinden, wat het bezichtigen zeer de moeite waard maakt.
Huizen; gebouwen en kerken uit de gotiek; barokperiode; de romaanse bouwstijl; de renaissance; het classisisme en de alleen in Duitsland bekende Gründerzeit periode als gevolg van de industriële revolutie en gevolgd door de "nieuwe zakelijkheid".
Quedlinburg begon zijn geschiedenis als Koningszetel en Hanzestad.
In het stadssilhouet vanuit de verte, zie je onmiddellijk de enorme zandsteenrotsen waarop de Romaanse stiftskerk is gebouwd.
Kleine kromme straatjes en steegjes met klassiek plaveisel, verrassende binnenplaatsen en pleintjes vormen het perfecte decor voor de goed bewaarde historische vakwerkhuizen in 8 eeuwen architectuur. Met ca. 86 ha. is Quedlinburg één van de grootste monumenten in oppervlakte in heel Duitsland en het staat sinds 1994 op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is ook een levendige stad met zijn winkeltjes, boetiekjes, galeries en ateliers. Kenmerkend voor de stad in tegenstelling tot de andere stadjes is het aanbod van kunst, nijverheid en antiek.
Een uitgebreide stadswandeling met veel info is in de Luppbodemühle aanwezig.Harztocht on LinkedIn

laatste wijziging: 08 januari 2013