Stolberg
Stolberg is een bijzonder stadje in de zuid-Harz. Deze 3de Unesco Werelderfgoed stad in de Harz is gespaard gebleven in de bombardementen tijdens de 2de wereldoorlog en daarmee nog origineel in zijn historische stadsbeeld. In 1300 kreeg Stolberg zijn stadsrechten.
Voor ons Nederlanders is dit stadje speciaal omdat in het kasteel van Stolberg Gravin Juliana von Stolberg, de moeder van Willem van Oranje, geboren is en zij is de stammoeder van het Koninklijk Huis van Oranje. Tot haar 13de jaar woonde zij hier afgewisseld met een verblijf in het kasteel van Wernigerode.
Maar afgezien van dat zij een voor ons belangrijke persoon is, kent Stolberg nog een andere beroemde inwoner van geboorte.
Dit is Thomas Müntzer, de legendarische aanvoerder van de Boerenopstand in 1524 in Thüringen. Deze held speelt de hoofdrol in het beroemde panorama schilderij van Werner Tübke in Bad Frankenhausen (kijk bij "tips")
Bij een rondwandeling in dit schilderachtige stadje zijn het raadhuis zonder trappen uit 1452 en de renaissance "Alte Münze" (oude Munt) met nog een complete werkplaats uit 1535, een bezichtiging waard. Het kleine burgerhuis uit 1470 is een leuk museum en terwijl je de trappen neemt om het Stolberger kasteel te bezoeken ga je op de terugweg door de vroeg-Gotische ridderpoort met zijn mooie middeleeuwse toren terug naar het centrum.Harztocht on LinkedIn

laatste wijziging: 18 februari 2020